Magdalena tycker

Jag är beredd att hålla med om Väldigt mycket av det som skrivs i Magdalenas spalt gällande snåljåperi och att utnyttja andras pengar. Vad håller ni med om och inte? Är intresserad av vad ni tycker."
Etikettspalten: Lägg av, snåljåpar!

Skrivet av Magdalena Ribbing 06:00, 10 juli 2009 i kategori Presenter, Människor emellan, Måltider, Etikettspalter

Varning till alla girigbukar, snåljåpar, snyltare, alla ni som utnyttjar andras pengar, låter era kompisar stå för notan, smiter från er del av en gemensam summa: era vänner vet vilka ni är! Er snålhet glöms inte. Ni har dåligt rykte. Ni är pinsamma.
Detta säger jag med bestämdhet efter de mängder av frågor till dn.se/etikett som handlar om pengar. Framförallt om att andra inte betalar det som är överenskommet eller självklart. Exempelvis ett antal vänner som samlar till en present till en i gänget och de som är par ger samma summa tillsammans som singlarna betalar per person.

Rättvist? Absolut inte. Jamen vi är ju ett par, säger paren. Vi har en hushållskassa, säger de. Och vadå par? Tar två i ett par upp halva utrymmet var? Äter halva portionen? Även om det inte har med presentkostnaden att göra så är räknesättet enfaldigt. Inte heller spelar det någon roll om någon i ett par är mindre bekant med presentmottagaren än övriga – det är inte ett skäl att andra ska betala mer. Present är present. Betalar man inte ska man inte heller stå med på givarlistan.

En enda sak gäller: dela kostnaden per individ, per huvud, per person eller vad ni vill kalla det. Dela per hushåll kan man göra om alla givarna är par. Allt annat är löjligt, snålt, omatematiskt, enfaldigt samt direkt pinsamt.
Självklart gäller detta delande inte barn utan egen ekonomi.

Att snålåka med någon som har bil och inte erbjuda sig, eller gå med på, att betala sin del av kostnaden är uselt. Att be en gäst köpa mat/vin som man har glömt att skaffa, till den bjudning man har men ”glömma!” att betala det är beklämmande. Att låta sina barn äta hos kompisar och gå på roligheter på kompisbarnets föräldrars bekostnad, men aldrig bjuda igen eller besvära sig till en motprestation är uselt (måste inte vara dyrt, saft och bulle på enkel utflykt gäller också).

Och så den återkommande frågan om vem som ska betala på krogen. Och framförallt hur. En man som alltid bjuder en kvinna uppfattas av en del som ridderlig och tjusig. Andra kvinnor skulle aldrig låta sig bjudas av principiella skäl. Min uppfattning är att kvinnor som vill bli bjudna för att få sin kvinnlighet bekräftad är omoderna våp alternativt snåljåpar. Och män som inte klarar av att en kvinna betalar sin del av en nota eller sin biobiljett är lika våpiga på sitt sätt; jag försäkrar att manligheten inte sitter i plånboken, även om en del av båda könen tror det. Men att man bjuder varandra, eller låter sig bjudas vid lämpligt tillfälle är en annan sak – så länge det finns frivillighet från ömse sidor och inte ses som självklart.

En fråga i min spalt som tände läsarna rejält handlade om en kompis som när den gemensamma notan skulle betalas såg till att komma sist i raden, räkna lagda pengar inklusive dricks, och konstatera att andras dricks räckte för hans andel varvid han inte betalade något. Superuselt ansåg alla kommentatorer. Snåljåpen skaffade sig den gången ett präktigt uselt rykte som han inte blir av med i första taget.
Snålhet, girighet, brist på generositet är kraftigt skadligt för den som är snål. En hyggligt generös attityd är däremot synnerligen trevlighetsbefrämjande.

Magdalena Ribbing"


Kommentarer
Postat av: Josefin

Ha ha jäkligt bra skrivet av den där Magdalena Ribbing! Just det där om att "alla vet vem det är" är ju så sant. Precis som att endel (säkert jag) har rykte om sig att alltid vara sena osv. Alla är vi väl pinsamma på vårt eget sätt. ;)

Vem är Magdalena Ribbing btw?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback