Kryp

Lillan visade sig super duktig igår när mormor och morbror var på besök och åt middag. Hon visade att hon kunde sitta och sedan briljerade hon genom att krypa lite. Något nytt. Att ställa sig upp kan ju inte räcka med att visa upp, det är ju gammalt :) Superduktiga tjejen! Stolta föräldrar också.

Tacokväll

Ikväll ska jag till Josefin på tjejkväll. Vi har velat få ihop något ett bra tag nu och ikväll händer det. Tacos hos Josefin. Ska bli super skönt. Kvällen till ära så har jag köpt lite vin. Det var länge sedan vill jag lova. Nästan två år sedan :) Vi bestämde att det vore mest rättvist att dela upp så att ingen behövde stå för hela kostnaden för kalaset. Jossi tar köttfärsen och brödet och jag tar grönsaker, ost och guaccamole och andra såser. Renee och Linda skulle ta sötslisket och vi skulle ta med egen dricka.

Hoppas att jag inte glömt något.

Kommer säkert på något när jag väl är på väg...
Ost
Sallad
Gurka
Tomater
Majs
Lök
Paprika
Avokado
Gräddfil
Tacosås

Det är vad jag brukar ha i. Jag undrar vad andra brukar ha... Man kan säkert ha mycket mer.

Att Stå

Ikväll gjorde Matilda något stort. För första gången i sitt liv stälde hon sig upp helt på egen hand. Under vardagsrumsbordet hände det. Finns en träplanka på kortsidan mellan bordsbenen. Hon har ett tag nu tyckt att det är rätt roligt att sitta på knä och hålla fast sig i den och kika på både mamma och pappa medans vi ser på tv eller städar undan leksaker som ligger utspritt. Men, idag! Ja, plötsligt ställer hon sig upp. Mammas lilla lillbus och pappas prinsessa ställde sig upp på sina något ostadiga ben och ler världens största leende. Duktigare än alla andra i hela vida världen tyckte hon att hon var och det får mamma och pappa också tycka. Våran älskade lilla dotter är så duktig och fin. Det är okej att tycka att alla andras barn är dreggelmaskiner som inte har fått ett medvetande och bajsar och skriker stup i kvarten. Speciellt okej när ens egen bebbe är den sötaste i hela universum och den smartaste dessutom. Hur kan hon inte vara det när hon är gjord med så mycket kärlek att det är ofattbart, som inte går att räkna eller mäta.

Vintips

Det här fick jag på mailen nyligen och tycker att det är roligt att få dela med mig:

Så här in för sommaren så kanske ett litet vintips kunna passa?
 
Jag som är lite kunnig när det gäller vin, har några tips som jag tänkte dela med mig av. 
 
 
 - Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner: 
 - Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordduk. Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin.
 - Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.
 - De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg.
 - Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan
   jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte. 
 - Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin. 
 - Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen. 
 - När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man    serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap. 
 - Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.
 - Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.  
 

Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Oöverträffat
- Innovativt
- Preliminärt
- Kvastskaft 
 


Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:

- Västkustskt
- Konstitutionerad
- Substantiera
- Tillvägagångssätt 
 


Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit alldeles för mycket vin:

- Tack, men jag vill inte ha sex.
- Nej, ingen mer sprit för min del.
- Ledsen, du är inte riktigt min typ. 
Lycka till med vindrickandet i sommar!


Effektivitet

Jag har varit och badat med Matilda idag. Var jätteroligt och gick faktiskt riktigt smidigt. Har lekt och aktiverat henne mycket, så nu ligger hon och sover sött i babyliften nerstoppad i spjälsängen. Medans hon sover har jag hunnit att plantera lite blommor, gått ut med sopor, kompost och påbörjat att kolla efter lämpliga företag att söka examensarbete hos. Kom gärna med förslag på företag om ni har några på lut :D Har faktiskt hittat några som jag tycker är mycket intressanta. Jag förvånas ständigt över att jag som nybliven förälder faktiskt hinner mycket mer nu än vad jag gjorde innan. Jag tror att det beror på att jag utnyttjar min förmåga att planera mycket mer effektivt. För effektiv har jag då verkligen blivit. Till och med mer än vad jag var innan och även då var jag effektiv. Klappar mig själv på huvudet. Kanske hinner att åka på Universitetsbibblan för att kika på gamla examensarbeten. Gamla, men nyare än de som finns på kogg sidan.

Anteckningar för mig

JUNI
 • Fixa med att skriva på och lämna in information och läggtill valbarakurser till programmet inför examen √
Detta har jag nu gjort och kan inte göra så mycket mer än att vänta på att få något svar. Bli mycket irriterad om min studievägledare inte klarar av det och om honflummar bort det.

 • Påbörja sökandet av examensarbete och titta på gamla examensarbeten
Dett ska göras i veckan hade jag tänkt...

 • Göra färdigt det sista av det tunga trädgrådsarbetet (Innan mitten av juni)
Vi har köpt en planteringspall till smultronen och massor med planteringsjord till rabatten. Kommer att gå sjukt bra. Hoppas att ryggen bli bättre bara.'

 • Påbörja studera inför sista tentamen (Mitten av juni)
I veckan skall böckerna plockas fram och jag skall göra iordning gäststugan så att jag kan sitta där och plugga i lugn och ro. Jag skall även göra upp en pluggplan.

 • Börja med intervallträning √
Jupp det har jag påbörjat. Känner mig mycket duktig. Wohooo...

 • Småttis med Matilda
Alltid. Det går snabbt framåt för vår lilla dotter. Hon är jätteduktig

Studieslut närmar sig

Jag glömde att skriva om hur duktig jag var i fredags. Fixade massor med grejer. Lämnade in papper till min kassa studievägledare som aldrig är där. Hämtade mina skor från ecco och gick förbi CSN för papper inför studiernna med examensarbetet. Fixade klipptid, köpte examenspresenten till Lisa som jag hade varit och kikat på under veckan före. Gick på banken och allt. Det känns skönt att tänka på detta nu när jag ligger mer eller mindre raklång i sängen och i soffan mer eller mindre hela tiden. Har svinont i ryggen... suck. Jag hoppas att det blir bättre för jag vill slippa åka på akuten eller till vårdcentralen på måndag. Hade tänkt att jag skulle bjuda bror på middag ikväll och jobba i trädgården, men så blir det inte. Ringde rådgivningen och hon tyckte att jag skulle ligga still och inte anstränga mig alls. Jag har tråkigt och vill leka med Matilda, men det gör för ont. Blir bättre på att lösa korsord i varje fall. Snart kan inte Mårtens systerdotter reta mig längre för att hon är bättre :)

Tänker tillbaka på det här med studierna. Jag har snart studerat i 8-9 år med något års break för barnledighet och studier på annat håll. Det är ganska saftigt det och nu känns det faktiskt väldigt bra att jag snart bör påbörja x-jobbet.

Framgång :)

Matilda har sagt ett nytt ord idag "aaampa" och tittade glatt på lampan i köket.
"aaampa" betyder alltså lampa.
Rätt länge har hon förstått vad lampa är och när vi frågat henne "Matilda var är lampan?"
Så letar hon runt i rummet efter att titta på den eller det som liknar mest.
Sötnosen, mammas lilla lillbus :D
Mera har hänt idag. Hon har även satt sig upp helt själv i barnvagnen. Det är intressant hur mycket styrka en liten bebbe har i förhållande till sin storlek och när de är trötta. Jag säger bebbe fortfarande eftersom att det känns lite avigt att säga barn då hon inte kan gå än :) Men, att krypa och gå är nog itne långt borta tror jag. Ska inte påskynda, men att uppmuntra är nog bara bra. Det gör nog gott för hennes självförtroende.

Ett mammahjärta klapparMed hjälp kunde Matilda stå och hålla i sig själv under morsdagen. Idag ställde hon sig upp på egenhand i babyliften. Vilken tur att jag inte hade babyliften i barnvagnen utan i sängen. Hon kan inte krypa än, men ställa sig kan hon. Det är hög tid att skaffa sele till barnvagnen :) För i barnvagnen vågar jag då inte låta henne vara ensam och oövervakad (för att vara så där lagomt norrländsk).

Bilder från MorsdagSå här ser morsdagstårtan ut. Matilda fick tydligen välja motivet och pappa Mårten kan med gott samvete känna sig stolt över hur fin den blev.Mitt första morsdagskort. Matilda hade fått rita på det själv. Hållit själv i pennan, medan pappa Mårten höll i papperet och hindrade henne från att äta för mycket på pennorna.

 
Matilda


Matilda har fått sina första tänder och visar gärna upp dem.
Just nu håller hon även på att få en ny på överkäken.
Det kan nog vara till stor hjälp när hon mumsar majskrokar.Här är Matilda In Action hemma hos sina kusiner.
Första gången ute på en filt i gräset.
Än hade hon inte fått ta på gräset och intresserade sig inte för det,
men detta är nu åtgärdat och nu rycker hon gärna tossar med gräs så fort hon kommer åt.

Matildas framgångar

Tack för alla fina kommentarer! Jag blir så glad. Har fått förfrågan om bild på Matilda av en vän till mig och Matildas morfar, så jag antar att det är längesedan jag la upp någon bild på henne. Jag jobbar också på att lägga upp lite bilder från morsdagen.

Det går jättebra för Matilda just nu. Fort går det med utvecklingen. Yttligare en tand är pågång och hon är inte långt från att krypa. Hon kan stå väldigt länge på alla fyra och idag kravlade hon sig upp i knäet på mig. Ett bra tag har hon klppat mig på knäet eller dragit mig i byxbenet för att jag skall plocka upp och bära henne eller låta henne få sitt i mitt knä. Nu kravlar hon sig upp riktigt ordentligt och som om det inte vore nog så ställde hon sig på knä och tryckte sedan upp rumpan i vädret. Min duktiga lillbus! Sötnosen mammas och prinsessan pappas. Åh, hon är då alldeles för go! Kramas och pussas så man blir blöt i hela ansiktet. Att bli mamma är det bästa som hänt. Jag tror att jag behövde det.

Klapp på axeln

Igår kväll tog jag på mig löparskorna och for ut på en tur. Lite intervallträning under en timme. Skönt. Men jag har kommit på ett par problem. Inte själva löparstilen, inte heller att jag sträckt mig eller så. Jag måste köpa bättre byxor. De jag hade på mig och som jag tycker är så sköna annars hasar ner över höfterna. Jobbigt att hålla upp dem medan man springer. Sedan tog jag med mig mobilen så att jag hade något att lyssna på, men den var lite för tung och sladdarna till lurarna var bara ivägen. Nej, det kommer nog att få vara. Jag kanske ska försöka se det som något positivt och vänja mig vid naturens ljud när jag är ute och rör mig. När jag var klar gav jag mig själv en klapp på axeln. Jag kände mig riktigt duktig. Hade träningsvärk efter helgen, men nu när jag vaknade var den mycket bättre. Konstigt, eftersom att jag tog i så att jag var riktigt blöt när jag kom hem.

SommarPlanen

Jag har lagt upp en plan, men har inte fast ställt den än eftersom att jag inte vill bli för ledsen om jag inte klarar av att hålla den helt tidsmässigt. Just nu ser den ut så här.(Även annat...)

JUNI
 • Fixa med att skriva på och lämna in information och läggtill valbarakurser till programmet inför examen
 • Påbörja sökandet av examensarbete och titta på gamla examensarbeten
 • Göra färdigt det sista av det tunga trädgrådsarbetet (Innan mitten av juni)
 • Påbörja studera inför sista tentamen (Mitten av juni)
 • Börja med intervallträning
 • Småttis med Matilda
JULI
 • Tentaplugga
 • Sökande av examensarbete
 • Öka på intervallträning eller lättare joggande
 • Simma/Bad och Lek&Bus med Matilda
 • Eventuell AfroPower
AUGUSTI
 • Tentaplugg
 • Sökande av examensarbete
 • Kolla om det finns någon kurs jag kan läsa som jag också kan räkna som valbar till programmet
 • Joggande
 • Simma/Bad och Lek&Bus med Matilda
 • Eventuell AfroPower
OBS! (Till vänner och kamrater) Bara för att jag har mycket att göra betyder det inte att jag inte vill och kan göra  mig tid för att umgås med vänner och kamrater. Var inte rädd att höra av er. Att bara umgås en stund i solen är inte fy skam, allt behöver inte kosta så mycket :)

Påbörjat träningen

Med allt det här arbetet jag har gjort mellan fredag och söndag så är jag nu alldeles öm i hela kroppen. Det är bra träning. Känns ordentligt i benen och ryggen. Det är bra att det känns i ryggen, för den måste jag bygga upp mera. Men, jag har varit mer duktig än allt det där trädgårds arbetet. I mina nya skor går jag ut och går extra långa vändor med Matilda under dagarna. Jag satsar på att börja lite mera långsamt det här varvet. Jag vill inte börja med att springa det första jag gör och sträcka mig eller göra illa mig och sedan bli less och ledsen. Sedan vill jag inte heller springa helt planlöst. Jag vill ha ett mål och några sträckor som känns fridfulla och där jag har något att titta på så att jag inte börjar tänka förmycket på allt möjligt annat. Så på mina promenader med Matilda och ibland även men Mårten i släptåg så spanar jag på ställen dit jag kan tänka mig att springa och trivas och går dem för att se hur långa dem är på ett ungefär.

Trädgårdsarbetare

Jag har varit mycket effektiv under fredag och lördag. Inte bara myst som under morsdag. Jag har vänt på potatislandet och rensat mängder med ogräs, oljade in bron två varv och delar av altanen. Sedan planterade jag massor med blommor och satte ut stenar i stenpartiet. Stäppsalvian blev en underbar kontrast till den gula garageväggen. Det ser mycket finare ut nu än vad det gjort på länge. På marknaden under morsdagen så köpte vi fina Millionbells och Verbena. Kommer att bli supersnyggt! I rabatten på framsidan planterade jag Vårkragar och Irisar. Irisen skall bli djuptvioletta, nästan svarta, och jag hoppas att de ska stå ut mer mot de ljusare blommorna som kommer att komma i den rabbatten. På baksidan har vi ryckt upp stora buskar som försökte att ta över rabatten och i stället har jag planterat pioner som med tiden kommer att breda ut sig ordentligt och fara framträdande med sina knalligt röda färger. Underbart! Blir bara finare och finare i trädgården. Det som är kvar nu är saker som inte är så akut. Jag ska köpa jord att bättra på rabatten på baksidan med, sätta potatisen, köpa pall-lådor (eller vad det kallas för) att plantera smultornen i. Just nu håller de på att sprida sig överallt, vilket i och för sig är roligt, men jag vill inte ha dem ute i gräsmattan. Sedan ska jag hämta mer sten till stenpartiet och till botten av pall-lådorna för att få bättre dränering.

Underbara Morsdag

Jag fick tjuvstarta på förra årets morsdag och fick en mysig liten mjuk ängel av Liten i magen och blivande pappa Mårten. Nu har Matilda kommit ut och är snart 8 månader. Tillsammans med sin stolta pappa följde hon tydligen själv med till affären och fick välja vad hon skulle få ge sin mamma och vilken pappa tårta pappa skulle baka. Oj, jag var så rörd på morsdags morgonen när de kom med paket och sång och väkte mig och hade gjort frukost och så fick jag tårta. Jag stormtrivdes. Matilda upprepade hela morgonen med att säga mamma mamma mamma och vill sitta i mitt knä och mysa. Jag fick ett alldeles underbart morsdagskort som Matilda hade ritat själv (Pappa fick tydligen hålla i arket och hindra henne från att tugga förmycket på pennorna), rosa trädgårdshanskar med blå prickar (Matilda hade fått peka), knäskydd som jag kan ha i trädgården när jag rensar ogräs och annat som kräver knär arbete. Mårten gav mig romantiska filmer och ett presentkort på stadium. Han tyckte att jag hade varit världens bästa mamma och att jag hade förtjänat det. Min lilla familj. Jag älskar dem så mycket!

<Det kommer att komma bilder>

Till mamma hade jag köpt en sådan där nätkorg som man har över kakor när man fikar utomhus. Hon hade sagt för länge, länge sedan att hon ville ha en sådan, sedan köpte jag ett kort och skrev lite i det och ritade. Bakade kakor gjorde jag också.
Matilda fick välja presentpapper till mormor och valde ett rätt barnsligt men underbart fint papper med drakar på. Sötnosen!

Under dagen hade vi Loppis ute i trädgården. Det var massor med folk som stannade men få som faktiskt köpte något trots att vi hade gigantiska mängder medd böcker. Roligt hade vi i varje fall och fick prata mycket med grannar. Vi satt ute i gräset med Matilda i skuggan där det fläktade skönt. Så hon klarade sig bra från solens heta strålar. Jag klarade mig mindre bra som satt mer i solen. Nu har jag fått mycket fint bruna axlar. Benen hade svårare att få färg. Efter ett par timmar i gräset kom bror förbi. Jag tycker att det var väldans roligt. Jag saknar honom rätt mycket. Det är inte bra att han håller sig förmycket för sig själv. Han fyller år imorgon påtal om firande. Vi bestämde oss för att plocka ihop alla våra saker och  gå på marknaden. Marknaden här har blivit mycket större sedan Umeås marknad har lagt ner. Vi köpte korv och blommor. Bror köpte en morsdagspresent. Det var massor med folk överallt och en underbart glad stämning.

Vi åkte till mormor (dvs min mamma) och gratade henne. Hon blev glad för alla presenterna, men något skeptisk till morsdagsgåvan från bror. Jag förstår inte varför hon inte känner att hon förtjänar en snygg och praktisk väska som inte håller på att gå sönder. Bror blev lite sårad, men det tror jag inte mamma märkte. Tror att det säkert kommer att lösa sig.
Vi åkte hem och åt middag. Jag hade fått välja och valde en av Mårtens specialiteter Kycklinglasagne. Mums!
Sist men inte minst... eller hur man uttrycker det, så åkte vi till Mårtens mamma som hade slutat jobbet och hunnit äta sin middag också. Mårten hade köpt Rosentry och Gullsprira. Jag hade fått hjälpa att välja bra plantor. Men jag vet inte hur mycket hjälp jag egentligen var till. Nåväl, svärmor blev superglad i varje fall trots att hon hade råkat se dem på altanen tidigare under helgen.

Kort och gott så kan jag säga att det var en underbar morsdag. Uppskattad till tusen kände jag mig!